Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Sayın Özgür Erdem İncesu Ziyareti
09.10.2023
4 Ekim 2023 tarihinde Dernek Genel Başkanımız Sayın M.Nezih Allıoğlu...
GGYD 66. İŞ’TE FIRSAT TOPLANTILARI YAPILDI
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu: “Para politikasındaki sıkı duruşun devam etmesini diliyoruz.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak: “Türkiye’de asıl sorun işsizlik değil, iş gücüne katılımın düşük olması”
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) tarafından düzenlenen, iş dünyasının önemli etkinliklerinden İş’te Fırsat Toplantıları, 66’ncı kez gerçekleşti. 66. İş’te Fırsat Toplantıları’na GGYD üyeleri ve Ankara iş dünyası yoğun ilgi gösterdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, katılımcılara teşekkür ederek, GGYD’nin çalışmaları ve hedeflerine ilişkin bilgiler paylaştı. Allıoğlu, “Ocak ayında yaptığımız olağan genel kurulumuzda, sizlerin oyları ve güveniyle yeniden göreve geldik. Genel kurulumuza göstermiş olduğunuz ilgi ve pazar günü olmasına rağmen saatlerce zamanınızı ayırıp derneğimize sahip çıktığınız için hepinize şükranlarımı iletiyorum. Yeni yönetim kurulu olarak çalışmalarımıza başladık. Görev dağılımını yaptık, kurullarımızı, topluluklarımızı oluşturduk” dedi.
“GGYD ailesi büyüyor”
Etkinlikler ve projelerle GGYD’nin profilini güçlendirdiklerini anlatan Allıoğlu, “İş dünyamızın çeşitli sektörlerinden gelen yeni üyelerimizle GGYD ailemizi büyütüyoruz. Şimdilik 1.100 üyemiz var. Bu yıl üye sayımızı, şube sayımızı artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Üyelerimizin ticaretlerini artırmak için planlamalar yapıyoruz. En önemlisi de “Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu” kapsamında burs verdiğimiz öğrenci sayımızı bu yıl artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Sıkı para politikalarının devamını diliyoruz”
Türkiye ekonomisinin 2023 yılı görünümünü değerlendiren Allıoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme kaydetti. Döviz kurlarının yükselişini, altın başta olmak üzere emtia fiyatlarını 2023 yılında yakından izledik. 2023 yılında enflasyon hep gündemimizde oldu, ancak genel seçimlerden sonra yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle para politikalarında, enflasyonla mücadelede geleneksel politikalara döndük. Para politikasındaki sıkı duruşun devam etmesini diliyoruz. Bu adımların rahatlatıcı etkilerini yılın ikinci yarısında hissedeceğimizi, ağustos ayından sonra daha düşük enflasyon ile karşılaşmayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Nitelikli bir büyümeye ihtiyacımız var”
Allıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizim düşük enflasyonla büyüyen, istihdam yaratan, katma-değerli ihracat ile desteklenen nitelikli bir büyümeye ihtiyacımız var. Belirsizliklerin en aza indirilebildiği, istikrarlı bir büyümeye ihtiyacımız var. Bunun için yatırım ortamını iyileştirmemiz, hukuk sisteminin bütünlüğünü sağlamamız kısacası ‘güven’ tesis etmemiz gerekiyor. Bir ülkede hukuk sisteminin bütünlüğü arttıkça o ülkenin ekonomik büyüme hızı da artıyor. Uluslararası yatırımcılar, yatırım kararı alırken hukukun üstünlüğüne, ülkedeki vatandaşların, iş yapıcıların hukuk sistemine olan güvenine bakarak karar veriyorlar. Bu nedenle ekonomi ve hukuku birlikte düşünmemiz gerekiyor. Hukuk sistemine güvenin olmadığı yerde yatırım olmuyor.”
66. İş’te Fırsat Toplantıları’nın konuğu ise ülkemizin önde gelen ekonomistlerinden Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak oldu. Prof. Gürkaynak, “2024’te Dünya ve Türkiye Ekonomisi” konulu sunumunu yaptı. Sunum, 2023 yılı ekonomik verilerinin değerlendirilmesi, 2024 yılına yönelik öngörüleriyle ilgi çekti.
“Geliri paylaşmak üretimi paylaşmaktır”
Prof. Gürkaynak, “İktisat diye düşündüğümüz birçok konu aslında fizik. İktisat ‘kanun’ları ihlal edilebilir, fizik öyle değil. İktisat ‘bilimi’ ile kavga etmek genelde baş yarar. Fizikle kavga etmek daima baş yarar. Gelir, ürettiğin şeydir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), Türkiye’nin toplam üretimidir. Üretimi ölçüp, gelir arttı diyoruz. İktisat değil bu, fizik. Tanımı gereği gelir ile üretim aynı şeydir. Üretim ne kadarsa toplam paylaştırılacak gelir de o kadar olmak zorunda. Yüksek gelir ancak yüksek üretimle mümkündür. Geliri paylaşmak, üretimi paylaşmaktır. Soru, ‘Türkiye’de niye Almanya’ya göre gelirler düşük?’ olmamalı, ‘Niye Almanya’da üretim Türkiye’ye göre daha yüksek?’ olmalı. Çünkü daha fazla üretmeden daha yüksek gelirli ekonomi olmak söz konusu değil. Bunu yapmaya çalışıyorsanız iktisatla değil fizikle kavga ediyorsunuz” dedi.
Prof. Gürkaynak, şöyle devam etti: “Üretim yaptık, bir kısmını tüketeceğiz, bir kısmını tasarruf yapacağız. Kenara saklanan şeylere yatırım diyorum. Yatırım ile tasarruf aynı. O zaman, az üreteceğim, çok tüketmek yemek istiyorum, ama tasarruf seven insanlar da değiliz. Toplam tasarrufumuz düşük. Devlet bütçe açığı veriyor, tasarrufların bir kısmını hükümete vereceğiz bütçe açığını kapatsın diye. Bütçe açığı, bizden toplamıyor ama harcıyor. Harcıyorsa bir yerden gelecek, borç alacak. Borcu, ben vereceğim. Yatırım yapmak istediğimizde ise aradaki fark ülkenin dışından gelecek. Bu, ülkenin tasarruf açığıdır. Tanımı gereği, cari açık ülkenin tasarruf açığıdır. Ürettiğin kadar kullanmak zorunda değilsin, açık bir ekonomide daha fazlasını kullanabiliyorsun. Dünyanın geri kalanından kullanabilirsin. Bu da bir fizik kanunu, bir iktisadi denklik değil ama başka türlü olamıyor.”
“Cari açık, ülkenin tasarruf açığıdır”
“Türkiye’de kur kazayla patlamıyor, biz isteyerek patlatıyoruz” diyen Prof. Gürkaynak şöyle konuştu: “Faizi indirdikçe ülkenin tasarruf açığını azaltacağım, çünkü cari açık tanımı gereği ülkenin tasarruf açığıdır. Ben faiz indirdikçe siz daha çok tasarruf edeceksiniz, ettiniz mi? Hayır. Cumhuriyet tarihinin cari açık rekorunu kırdık. Türkiye’de gelirin nerden geldiğini, ne olduğunu konuşmadan gelir dağılımını konuşmak sorunu var. Bu abes bir iş. ‘Türkiye’de asgari ücret 28 bin lira olmalı’ diyorsun, ama çarptığın zaman ülkenin toplam üretimi, senin asgari ücrette istediğin şeyi karşılamaz hale geliyor. Bu yüzden üretim ile gelir arasında, gelir dağılımı ile toplam gelir arasındaki bağları düşünmek elzem bir iş. Kısıtlarımız neler bilmeliyiz. Gelirden bahsederken aslında üretimden bahsettiğimizi iyi anladığımıza göre üretim, gelirse, bu üretim işini anlamamız gerekiyor.”
Prof. Gürkaynak, “Aynı insanlar, aynı becerilerle, aynı makineleri değişik yer ve değişik zamanlarda kullandıkları zaman aynı şey ortaya çıkmıyor. Bu farklılığa, iktisatta üretimin anlamadığımız kısmına teknoloji diyoruz. Aynı insanlar, aynı makinalarla Ankara’da yaptıkları zaman, Hamburg’da yaptıkları zaman ortaya başka bir şey çıkıyor. Aradaki farka bakıp orada teknoloji daha ileri diyorum. Almanya’ya baktığın zaman ortalama çalışanın aldığı eğitim düzeyi 13 yıl. Kişi başına düşen sermaye çok yüksek. Bunları artırarak daha fazla büyümeyeceksin, ancak teknolojiyle büyüyebileceksin” dedi.
Türkiye’de ise durumun tamamen farklı olduğunu vurgulayan Prof. Gürkaynak, şunları söyledi: “Tarım hala en emek-yoğun sektör, Amerika’da tarım en teknoloji-sermaye yoğun sektör. O insanın tarım üretimi ile Türkiye’deki insanın tarım üretimi elbette bir değil. Oradakiler tarım üretimini artıracaksa bir icat çıkarmak durumunda, Türkiye’de değil. Türkiye’de girdiyi artırarak üretimi artırmak mümkün. Ülkemizde 85 milyon 375 bin kişi var. 3 milyon 29 bin kişi işsiz. Türkiye’de asıl sorun işsizlik değil, işgücüne katılımın düşük olması. Türkiye’de beşeri sermaye düşük. Yatırım az, fiziki sermaye düşük. Üretim ve gelir haliyle düşük. ‘Lüks’ Türkiye’de sadece gelir dağılımı bozuk olduğu için mevcut.”
“2,6 trilyon KKM büyük risk”
Prof. Gürkaynak, sözlerini şöyle tamamladı: “Seçim öncesi ve sonrası iki ayrı ülke. Seçime kadar hızlı daralmaya izin verilmez. Kredi sıkılaşması sınırlı olur. Büyük risk; 2,6 trilyon Kur Korumalı Mevduat‘tan (KKM) nasıl kurtulacağız. Diğer büyük risk ise kamu harcamalarının kontrol edilemiyor olması. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkılaşması ile kamu genişlemesi uyumlu değil. TCMB idaresi görevden alınmazsa faiz yakında azalmaz. Kuru bilmek mümkün değil. Enflasyon nedeniyle lira değer kaybetmeye devam edecek. Kur kontrol edilmeye çalışılırsa reel değerlenme olur, ithalat patlar. Bir büyüme politikası yok, manik TC enerjisi ile büyüyoruz. Bu çok verimsiz bir büyüme şekli.”
Nilüferler hayatlarındaki değişimi anlattı
GGYD üyeleri arasındaki işbirliği ve iletişimin artırılması hedefiyle gerçekleştirilen toplantıda, “Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu”ndan yararlanan öğrenciler de GGYD sayesinde hayatlarının nasıl değiştiğini anlattılar. Toplantı, etkileşimli soru-cevap bölümüyle sona erdi.
4 Ekim 2023 tarihinde Dernek Genel Başkanımız Sayın M.Nezih Allıoğlu...
GGYD, Geleneksel Yaz Buluşması’nda Yeni Döneme Güçlü Bir Başlangıç Yaptı....
16 Mart 2023 Perşembe günü saat:16:00 da CPAnkara Otel’ de...
GGYD ÜYELERİ 69. İŞ’TE FIRSAT TOPLANTILARI’NDA BULUŞTUGGYD Genel Başkanı M....
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin (GGYD) 69. İş’te Fırsat Toplantıları,...
11 Haziran 2024 tarihinde GGYD İzmir Şube Genel Kurulu gerçekleşmiştir.GGYD...
“GGYD AKADEMİ” koordinatörlüğünde 30 Kasım 2023 tarihinde dernek merkezimizde üyemiz Uzm....
21 Şubat 2024 tarihinde AK Parti Çankaya Belediye Başkan adayı...
16 Mayıs 2024 tarihinde GGYD Yönetim Kurulu Yenimahalle Belediye Başkanı...
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Yeni Üye Tanışma Kokteyli Gerçekleştirildi.Genç...
24 Nisan 2023 tarihinde Millet İttifakı Milletvekili Adayları, Cumhuriyet Halk...
GENÇ GİRİŞİM VE YÖNETİŞİM DERNEĞİ 67. İŞ’TE FIRSAT TOPLANTILARI KONYA’DA...
GGYD Üyeleri 3. Kez "Tanıştay Çalıştay Toplantısı"nda biraraya geldi. Gelenekselleşen "Tanıştay,...
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) 21. Kuruluş ve Konya Şubemizin...
GGYD ÜYELERİ 70’İNCİ İŞ’TE FIRSAT TOPLANTISI’NDA BULUŞTU GGYD Genel Başkanı M....
8 Ocak 2025 tarihinde Muhabirler Derneği (MUHABİR-DER) Yönetim Kurulu Başkanı...
10 -13 Ocak 2025 tarihleri arasında Genç Girişim ve Yönetişim...
17 Temmuz 2024 tarihinde Güven Hastanesi Çayyolu Kampüsü Yaşam Merkezi’nde...
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD), Çalıştay&Tanıştay toplantısını 6 Ağustos...
11 Ocak 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD),...
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD), Çalıştay&Tanıştay-B2B toplantısını 5 Kasım...
06 Kasım 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
12 Ocak 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
GGYD Yöneticilerinden, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’e Ziyaret20 Mayıs...
GGYD GENEL BAŞKANLIĞINA M.NEZİH ALLIOĞLU SEÇİLDİ.Genç Girişim ve Yönetişim Derneği...
GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu:“Sivil toplum olarak vatandaşlarımızın yanında...
30 Ocak 2024 tarihinde Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu ve...
31 Temmuz 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
31 Ocak 2024 tarihinde TÜGİAD Ankara Şubesi başkanı Aykut Çakmaklı...
GGYD Ailesi Geleneksel İftar Yemeğinde BuluştuGenç Girişim ve Yönetişim Derneği...
26-29 Eylül 2024 tarihinde Kuzey Makedonya pazarını keşfetmek için en...
“ASTOP Vefa Ödülleri” Sahiplerini Buldu.Fırat Plastik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı...
6 Şubat 2024 tarihinde Arcadium sinemalarında “ATATÜRK 1881-1919 2.” filmini üyelerimiz ve...
8 Şubat 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin, M.Nezih...
02 Nisan 2024 tarihinde Fırat Plastik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı...
19 Mart 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD),...
Genç Girişim Yönetişim Derneği (GGYD), "Çalıştay & Tanıştay" toplantısı düzenlediGenç...
08 Şubat 2024 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Çankaya Belediye Başkan...
15 Nisan 2024 tarihinde ses sanatçısı Ege, Genç Girişim ve...
28 Şubat 2024 tarihinde HUFEDER (Hukukçu Fenerbahçeliler Derneği) başkanı Av....
7 Kasım 2024 tarihinde GGYD Akademi “Topluluk Önünde Konuşma Sanatı”...
16 Şubat 2024 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Mamak Belediye Başkan...
2 Ekim 2024 tarihinde Ankara Barosu Başkan Adayı Av. Ebru...
Süheyl & Behzat Uygur “Hey Gidi Günler” interaktif müzikal komedi tiyatro...
“GGYD AKADEMİ” koordinatörlüğünde 8 Mart 2024 tarihinde dernek merkezimizde üyemiz Diyetisyen...
13 Kasım 2024 tarihinde Ankara Emlakçılar Derneği (ANEDER) Başkanı Sayın...
19 Kasım 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD), Ulu Önder Mustafa Kemal...
19 Kasım 2024 tarihinde GGYD Akademi “Modern hayatın alışkanlıkları ağız...
30 Nisan 2024 tarihinde GGYD Akademi “Markaları sosyal medya ile...
25 Kasım 2024 tarihinde GGYD Akademi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı...
GGYD Yöneticilerinden, Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’a ZiyaretGenç...
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Yönetim Kurulu, 31 Mart...
Girişimcilik ve teknoloji ekosistemindeki en son gelişmelerin sunulduğu Girişim'23 fuarı...
GGYD ÜYELERİ 71’İNCİ İŞ’TE FIRSAT TOPLANTISI’NDA BULUŞTUGGYD Genel Başkanı M....
4 Aralık 2024 tarihinde Ankara Sivil Toplum Örgütleri Platformu (ASTOP)...
10 Aralık 2024 tarihinde Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit...
3 Ekim 2024 tarihinde Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, ASTOP...
10 Haziran 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
6 Aralık 2024 tarihinde Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’i...
10 Haziran 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
26 Haziran 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin (GGYD)...
11 Haziran 2024 tarihinde GGYD İzmir Şube merkezi törenle açıldı.GGYD...
14 Ağustos 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
8 Aralık 2024 tarihinde Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD)...
15 Ağustos 2024 tarihinde GGYD Genel Başkanı, yönetim Kurulu üyeleri...
Derneğe Katılım Hızla Artıyor: GGYD'den Yeni Üyelerle Buluşma GGYD, “Yeni Üye...
18 Eylül 2024 tarihinde Polatlılı Bürokratlar ve İş Adamları Derneği...
21 Aralık 2024 tarihinde Ankara’nın iş, siyaset, spor ve cemiyet...